Följande frågor och svar finns:
- Hur ofta kontrolleras livsmedelsanläggningen?
- Svar:
En miljö- och hälsoskyddsinspektör kommer och kontrollerar anläggningar inom några veckor efter du startat upp. Han eller hon kontrollerar då att lokalen och hanteringen av råvaror uppfyller kraven enligt livsmedelslagstiftningen. Därefter sker regelbunden kontroll. Hur ofta beror på företagets hygienrisker och mathanteringens omfattning.
- Hur ofta kontrolleras livsmedelsanläggningen?
- Svar:
En miljö- och hälsoskyddsinspektör kommer och kontrollerar anläggningar inom några veckor efter du startat upp. Han eller hon kontrollerar då att lokalen och hanteringen av råvaror uppfyller kraven enligt livsmedelslagstiftningen. Därefter sker regelbunden kontroll. Hur ofta beror på företagets hygienrisker och mathanteringens omfattning.
- Hur ofta kontrolleras verksamheten?
- Svar:
En livsmedelsinspektör kommer och kontrollerar verksamheten senast två månader efter du startat. Han eller hon kontrollerar då att lokalen och hanteringen av livsmedel uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Därefter sker regelbunden kontroll. Hur ofta beror på verksamhetens omfattning och hygieniska risker. Det kan för vissa verksamheter innebära flera gånger/år och för andra verksamheter så sällan som vart tredje år.
- Hur ofta kontrolleras verksamheten?
- Svar: En livsmedelsinspektör kommer och kontrollerar verksamheten inom några veckor efter du startat upp. Han eller hon kontrollerar då att lokalen och hanteringen av råvaror uppfyller kraven enligt livsmedelslagstiftningen. Därefter sker regelbunden kontroll. Hur ofta beror på företagets hygienrisker och mathanteringens omfattning.
- Hur ofta kontrolleras verksamheten?
- Svar:
En livsmedelsinspektör kommer och kontrollerar verksamheten efter du startat upp.
Hen kontrollerar då att lokalen och hanteringen av råvaror uppfyller kraven enligt livsmedelslagstiftningen och att du har ett fungerande egenkontrollprogram.
Därefter sker regelbunden kontroll, som du betalar en årlig kontrollavgift för. Hur ofta kontrollen sker beror på företagets hygienrisker och mathanteringens omfattning.
- Kan jag använda tjänsten närsomhelst?
- Svar:
Ja, du kan närsomhelst under dygnet använda tjänsten.
- Kostar det något att registrera sin verksamhet?
- Svar:
Ja, för registreringen får du betala en handläggningsavgift på 1 240 kronor.
Dessutom ska alla verksamheter betala en årlig kontrollavgift, som ska betalas från och med det år verksamheten registrerar sig och sedan årligen.
Storleken på kontrollavgiften varierar, bland annat beroende på vilken typ av verksamhet det gäller. Avgiften fastställs genom en riskklassning, som görs i anslutning till registreringen.
Läs mer och kontrollavgiften och riskklassningen på vår hemsida.
- Vad kostar det att registrera en livsmedelsanläggning?
- Svar:
Kommunen tar ut en registreringsavgift för att ta fram ett registreringsbevis. Det motsvarar en timmes arbete, med en timavgift på 980 kronor. Därefter betalar du en årlig avgift baserad på den kontrolltid som krävs. Det första kontrollbesöket och det första återbesöket ingår i den årliga kontrollavgiften. Om du inte åtgärdat eventuella brister i tid får du betala en extra avgift från och med det andra återbesöket.
- Vad kostar det att registrera en livsmedelsanläggning?
- Svar:
Kommunen tar ut en registreringsavgift för att ta fram ett registreringsbevis. Det motsvarar en timmes arbete, med en timavgift på 980 kronor. Därefter betalar du en årlig avgift baserad på den kontrolltid som krävs. Det första kontrollbesöket och det första återbesöket ingår i den årliga kontrollavgiften. Om du inte åtgärdat eventuella brister i tid får du betala en extra avgift från och med det andra återbesöket.
- Vad kostar det att registrera en verksamhet?
- Svar:
Kommunen debiterar en timmes handläggningstid för registrering av en livsmedelsverksamhet, enligt gällande taxa är det 760 kronor. Därefter betalar du en årlig kontrollavgift som baseras på det antal kontrolltimmar per år som verksamheten tilldelas. Hur många kontrolltimmar per år som en verksamhet tilldelas beror på hur riskfylld hantering som sker, till exempel så är bakning mindre riskfyllt än att hantera rått kött. Beslut om riskklass och årlig avgift fattas separat.
- Vad kostar det att registrera en verksamhet?
- Svar:
Kommunen tar ut en registreringsavgift för att ta fram ett registreringsbevis. Det motsvarar en timmes arbete, med en timavgift på 650 kronor. Därefter betalar du en årlig avgift baserad på den kontrolltid som krävs.
- Vad är en livsmedelsanläggning?
- Svar:
Exempel på livsmedelsanläggningar kan vara livsmedelsindustrier, restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden. Även matimportörer, transportörer, gruppboenden och hemtjänsten bedriver livsmedelsföretag. Det inkluderar alla anläggningar där du bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel.
- Vad är en livsmedelsanläggning?
- Svar:
Exempel på livsmedelsanläggningar kan vara livsmedelsindustrier, restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden. Även matimportörer, transportörer, gruppboenden och hemtjänsten bedriver livsmedelsföretag. Det inkluderar alla anläggningar där du bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel.
- Vad är en livsmedelsverksamhet/livsmedelsföretag?
- Svar:
Exempel på livsmedelsverksamheter/livsmedelsföretag kan vara livsmedelsindustrier, restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden.
Även matimportörer, transportörer, gruppboenden och hemtjänsten bedriver livsmedelsföretag.
Begreppet livsmedelsverksamhet/livsmedelsföretag, inkluderar alla typer verksamheter där du bereder, bearbetar eller eller på annat sätt hanterar livsmedel.
- Vad är en livsmedelsverksamhet?
- Svar:
Exempel på livsmedelsverksamheter kan vara restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, äldreboenden och livsmedelstillverkning av olika slag. Även matimportörer, transportörer, gruppboenden och hemtjänsten bedriver livsmedelsföretag. Det inkluderar alla verksamheter där du bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel.
- Vad är en livsmedelsverksamhet?
- Svar:
Exempel på livsmedelsverksamheter kan vara livsmedelsindustrier, restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden. Även matimportörer, transportörer, gruppboenden och hemtjänsten bedriver livsmedelsföretag. Det inkluderar alla verksamheter där du bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel.
- Vilka krav ställs på en livsmedelslokal?
- Svar:
Lagstiftningen ställer en hel del krav på livsmedelslokaler, exempelvis på hur utrymmena ska utformas, vilken typ av material som får användas, tillgång till vatten, avlopp och handtvättsmöjligheter.
- Vilka krav ställs på en livsmedelslokal?
- Svar:
Lagstiftningen ställer en hel del krav på livsmedelslokaler, exempelvis på hur utrymmena ska utformas, vilken typ av material som får användas, tillgång till vatten, avlopp och handtvättsmöjligheter.
- Vilka krav ställs på en livsmedelslokal?
- Svar:
Lagstiftningen är "flexibel" och innehåller inte så många detaljbeskrivningar, den kan vara lite svår att förstå om man inte är van att läsa den typen av dokument. Generellt ska en lokal vara i gott skick och vara lätt att hålla ren. Material som används ska vara lätt rengörbart, ljust och tåla de påfrestningar som de utsätts för. Det ska finnas handtvättmöjligheter, god belysning och tillräcklig ventilation. Lokalen ska vara ändamålsenligt utformad så att arbetet kan ske på ett hygieniskt sätt, med plats för alla de olika momenten i hanteringen.
Till sunne.se och mer information om livsmedelshantering
- Vilka krav ställs på en livsmedelslokal?
- Svar:
Lagstiftningen ställer en hel del krav på livsmedelslokaler, exempelvis på hur utrymmena ska utformas, vilken typ av material som får användas, tillgång till vatten, avlopp och handtvättsmöjligheter. Se mer information på livsmedelshantering
- Vilka ska registrera sin livsmedelsanläggning?
- Svar:
Alla som bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel tillfälligt eller yrkesmässigt ska registrera sig hos kontrollmyndigheten. Det gäller alla typer av anläggningar. Kontrollmyndigheten i Forshaga kommun är miljö- och byggförvaltningen.
- Vilka ska registrera sin livsmedelsanläggning?
- Svar:
Alla som bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel tillfälligt eller yrkesmässigt ska registrera sig hos kontrollmyndigheten. Det gäller alla typer av anläggningar. Kontrollmyndigheten i Munkfors kommun är miljö- och byggförvaltningen.
- Vilka ska registrera sin verksamhet?
- Svar:
Alla som bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel och som sedan tillhandahåller/säljer dessa ska registrera sig hos kontrollmyndigheten, det vill säga hos oss på Miljöenheten. Det gäller alla typer av verksamheter. "Ingen regel utan undantag." Om livsmedelshanteringen är tillfällig och endast sker vid ett fåtal tillfällen är det inte säkert att registrering krävs. Det bästa är att alltid kontakta oss och fråga. Även om verksamheten inte kräver registrering hos oss så är den som tillhandahåller/säljer/serverar livsmedel alltid ansvarig för att maten är säker att äta.
- Vilka ska registrera sin verksamhet?
- Svar:
Alla som bereder, bearbetar eller hanterar livsmedel tillfälligt eller yrkesmässigt ska registrera sig hos kontrollmyndigheten. Det gäller alla typer av verksamheter. Kontrollmyndigheten i Torsby kommun är miljö-, bygg- och räddningsnämnden.